R O T U I N F OPODENGON ROTUESITTELY

Portugalinpodengo on Portugalin kansallisrotu ja siitä on kolme eri kokomuunnosta, pieni, keskikokoinen ja iso. Jokaista kaksi erilaista karvanlaatua, karkea ja lyhyt. Eli Portugalinpodengoja on yhteensä kuusi erilaista variaatiota joista jokainen on oma rotunsa, juoksukisoissa jako tehdään vain eri kokomuunnosten kesken. Pieni podengo on kooltaan 20-30cm ja painoltaan 4-5kg, keskikokoinen 40-55cm ja 16-20kg, iso 55-70cm ilman erikseen määriteltyä painoa.

Ensimmäiset kirjalliset merkinnät podengoista ovat 1199 kuningas D. Sancho 1 hallituskaudelta jonka jälkeen historiankirjoista löytyy useita mainintoja podengoista. Ensimmäisen kerran Podengoja esiteltiin Portugalissa näyttelyssä 1902. Ensimmäisessä kantakirjassa, Portuguese Book of Origin eli LOP, 1956 esiintyi 29 podengoa useammasta eri variaatiosta. Podengojen rotumääritelmä oli hyväksytty 1955 ja se sisälsi kolme eri kokoa, keskikokoiselle ja isolle kaksi eri karvanlaatua ja pienelle vain lyhytkarvaisen. 1978 rotumääritelmään lisättiin pieni karkeakarvainen muunnos.

KÄYTTÖTARKOITUS

Podengo on metsästyskoira jota koosta riippuen käytetään Portugalissa tänäpäivänäkin niin kanien, peurojen kuin villisikojen metsästyksessä. Podengot metsästävät joko ajueena, eli toimivat laumana, tai yksinään saaliseläimestä riippuen. Pieni podengo on pienennetty versio keskikokoisesta podengosta ilman että olisi menetetty mitään keskikokoisen ominaisuuksista. Pieni portugalinpodengo ei siis ole mikään kääpiökoira tai sylikoira vaan metsästyskoira. Vaikka kokonsa puolesta pieni podengo soveltuukin erinomiasesti kaupunkiin se vaatii ehdottomasti aktiivista tekemistä. Koska Suomessa ei podengoilla metsästetä, on podengoille vinttikoirien maastojuoksut erinomainen laji jossa ne pääsevät tyydyttämään sekä saalistusviettiään että juoksemaan kunnolla.

LUONNE JA TERVEYS

Podengot ovat nopeita oppimaan, mutta opitun asian ulos saanti juuri halutulla hetkellä voi tuottaa todellista työtä eli mitään bordercollien tyylistä toko-haita ei podengosta kannata suunnitella. Podengoilla ei ole samanlaista ihmisten miellyttämishalua kuin paimenkoirilla vaikka osaavatkin joskun olla mielinkielin. Jos podengojen luonnetta pitäisi pakosta verrata johonkin muuhun roturyhmään, löytyisi yhtymäkohtia vinttikoirista. Varsinkin pienet podengot voivat olla erittäin herkkähaukkuisia ilmoittaen kaikesta pienestäkin tapahtumasta. Podengot ovat iloisia, ystävällisiä, sosiaalisia joka paikan touhoja jotka rakastavat vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Suomessa podengoilta yleisimmin on virallisesti tutkittu silmät ja polvet, lisäksi jonkin verran tutkittuja ovat lonkat ja kyynärpäät. Virallista tutkimuspakkoa podengoilla ei suomessa ole, vaan tutkiminen perustuu kasvattajan ja omistajien vapaaehtoisuuteen. Vuosina 2007-2008 on suomessa diagnosoitu (kasvattajan / omistajan julkistama diagnoosi) pienistä karkeakarvaisista podengoista 4 Legg-Perthes tapausta, kun rekisteröityjä koiria näiltä vuosilta on yhteensä 50 kpl (sisältää pentuerekisteröinnit ja tuontirekisteröinnit).